Brokerii de asigurari se opun plafonarii tarifelor RCA

Brokerii de asigurari se opun plafonarii tarifelor RCA

Distribuie aceasta postare

Brokerii de asigurari se opun plafonarii tarifelor RCA. Comunicatul comun UNSICAR-PRBAR subliniaza implicatiile negative ale propunerii ASF

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR) si Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR) se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de prima maxime pentru politele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ il va avea asupra distributiei de asigurari, a consumatorilor si, totodata, asupra tuturor participantilor la traficul rutier.

Membrii celor doua asociatii profesionale considera ca orice forma de ingradire a concurentei, chiar si limitata in timp, nu poate decat sa adanceasca situatia dificila in care se afla piata de asigurari RCA. Acest aspect este cu atat mai mult valabil in cazul acestui proiect care propune plafonarea comisioanelor de distributie, prevedere care ignora aspecte esentiale legate de prevederi legislative deja existente si omite sa evalueze impactul asupra pietei de intermediere de asigurari si asupra consumatorilor.

Varianta actuala a proiectului de act normativ risca sa determine un blocaj cvasi-total in piata de asigurari RCA, fie prin limitarea vanzarii de polite RCA de catre societatile de asigurare, fie prin retragerea unor jucatori de pe piata RCA (asa cum s-a intamplat cu UNIQA Asigurari dupa falimentul City Insurance), fie printr-o combinatie a celor doua ipoteze.

Efectul major pe care acest blocaj il va avea asupra distribuitorilor de asigurari va fi reducerea drastica a numarului de intermediari care vor mai rezista pe piata in aceste conditii. In acest fel, efectul final va fi reducerea numarului vehiculelor asigurate in trafic.

Practic, proiectul de HG va avea exact efectul invers fata de scopul fundamental al legislatiei RCA la nivel european, si anume: in loc sa protejeze participantii la trafic, pagubiti sau victime fara vina ale unor accidente rutiere, va oferi doar detinatorilor de autovehicule un avantaj financiar minimal si pe termen foarte scurt, respectiv detinerea unei polite RCA mai ieftine.

De-a lungul ultimilor 10 ani, piata asigurarilor RCA s-a confruntat cu diverse dezechilibre si tensiuni, principalele probleme fiind legate de calitatea procesului de constatare, evaluare si plata a despagubirilor, precum si eventuale abuzuri ale unora dintre actorii implicati, reclamate de alti jucatori din piata.

In mijlocul acestor disfunctionalitati s-a aflat in permanenta persoana pagubita, asupra careia s-au manifestat majoritatea consecintelor negative ale acestor probleme de functionare ale pietei, iar actualul proiect nu va face decat sa accentueze consecintele negative asupra pagubitilor.

Membrii celor doua asociatii profesionale apreciaza ca in nota de fundamentare a proiectului de HG nu se regasesc criteriile in baza carora s-a decis plafonarea prin raportare la data de 1 martie 2022, si nu la o alta data, respectiv criteriile in baza carora s-a stabilit procentul comisioanelor de distributie la maxim 8%.

Prin urmare, plafoanele propuse sunt arbitrare, fiind stabilite fara o analiza serioasa a costurilor suportate distribuitorii de asigurari, a impactului inflatiei anuale de peste 15% asupra acestor costuri si a profitabilitatii, respectiv a marjei de profit reale a distribuitorilor.

Apreciem ca majoritatea distribuitorilor nu vor putea absorbi acest soc si vor risca, din primele estimari, reducerea cu peste 40% a numarului de angajati sau parteneri implicati direct in activitatea de intermediere de asigurari, prin falimentul acestora sau prin renuntarea la desfasurarea acestei activitati.

In situatia reducerii numarului intermediarilor in asigurari, politele gestionate anterior de intermediarii care au iesit din piata vor trebui emise direct de societatile de asigurari, care nu pot crea capacitatea operationala necesara intr-un interval scurt de timp. Astfel, circa 350.000-500.000 de clienti in fiecare luna vor intampina reale probleme in a-si incheia o polita RCA, cu toate efectele de rigoare.

Scaderea dramatica a numarului de distribuitori va intarzia intrarea unor noi firme de asigurari pe piata RCA, intrucat, in absenta distributiei independente, investitia unui nou jucator in dezvoltarea unei retele de distributie va fi si mai costisitoare, dar si mai riscanta in acelasi timp, iar mentinerea unui numar scazut de asiguratori pe piata RCA va perpetua tensiunile actuale din piata de profil.

Reducerea masiva a distributiei independente va afecta semnificativ si interesele consumatorilor de asigurari pe termen mediu si lung, mai ales in orasele si localitatile cu o populatie sub 30.000 locuitori, prin restrangerea accesului la asigurari si la consultanta care insoteste produsele complexe.

Deloc neglijabil este si faptul ca aceste zone acopera peste 50% din populatia Romaniei si sunt, de regula, si cele in care accesul la solutiile de achizitie online este dintre cele mai reduse, distributia door-to-door fiind singura posibilitate a acestora de a avea acces la produse de asigurare.

Precizam ca prezenta directa a companiilor de asigurari in aceste localitati din Romania s-a restrans permanent in ultimul deceniu, iar nivelul redus al activitatii economice si puterea redusa de cumparare va face ca investitiile in distributia directa in aceste zone sa fie extrem de putin probabile. Aceiasi consumatori sunt si cei mai putin pregatiti sa acceseze solutii de achizitie pe canale pur digitale si au nevoie stringenta de prezenta distributiei independente de asigurari.

In acest context, UNSICAR si PRBAR solicita retragerea acestui proiect si initierea unui dialog cu toti actorii pietei (consumatori, asiguratori, distribuitori de asigurari, prestatori de servicii) in cadrul caruia sa fie expuse punctele de vedere de catre toate partile implicate si, impreuna, sa identificam solutii constructive, in beneficiul si pe termen mediu si lung al consumatorilor de asigurari si al pagubitilor, precum si al tuturor participantilor la aceasta piata.

Stire preluata: https://www.1asig.ro/

Aboneaza-te la Newsletterul nostru

Obtineti actualizari si invatati de la cei mai buni

Mai multe stiri

Brokerii de asigurari se opun plafonarii tarifelor RCA
Stiri despre Asigurari

Brokerii de asigurari se opun plafonarii tarifelor RCA

Brokerii de asigurari se opun plafonarii tarifelor RCA. Comunicatul comun UNSICAR-PRBAR subliniaza implicatiile negative ale propunerii ASF Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta

asigurari rca tarife de referinta 2023
Stiri despre Asigurari

Tarifele de referinta RCA in 2023

Tarifele RCA in 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiara, ASF a publicat saptamana trecuta noile tarife de referinta pentru asigurarea RCA. In comparatie cu tarifele din