Asigurare LOCUINTA

Asigurare Locuinta

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie pad si facultativa a locuintei

Indiferent de vigoarea constructiilor si de atentia noastra pentru factorii de risc de zi cu zi, exista amenintari care ne pot surprinde atunci cand ne asteptam mai putin. Ai acces la cele mai noi produse financiare. Daca doriti sa aflati diferenta dintre asigurarea obligatorie pentru locuinta pad si asigurarea optionala, puteti gasi mai multe informatii in randurile urmatoare.

Ce este asigurarea obligatorie a locuintei

Aceasta asigurare este reglementata de legea 260/2008 si este un pas de baza in protejarea locuintei dumneavoastra. In cele din urma, paid, natural catastrophe insurance pool (paid), o companie de reasigurare de asigurari formata dintr-un efort comun de companii de asigurari si capital privat. Paid are 12 membri cu roluri de actionar, printre care abc asigurari, allianz-tiriac, euroins romania, generali, grawe romania, groupama romania, signal iduna asigurare reasigurare sa si uniqa asigurari.

Asigurarea obligatorie a continutului locativ protejeaza oamenii de dezastre sau ca rezultat direct sau indirect al acestora. Dezastrele naturale se refera la evenimente precum cutremure, alunecari de teren si inundatii. Doar locuintele situate pe teritoriul romaniei, in mediul rural sau urban si aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice sunt acoperite de acest tip de asigurare. Conform legislatiei in vigoare, o casa sau un apartament trebuie sa fie inregistrate in evidentele organelor fiscale. In plus, nerespectarea obligatiei de asigurare a apartamentului constituie contraventie si risca pentru persoana fizica sau juridica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Asigurare Locuinta
Asigurare Locuinta

Cate tipuri de asigurare PAD sunt disponibile

Dacă sunt clarificate imobilele care nu pot fi asigurate prin polița PAD, aceeași situație se aplică și în cazul celor care sunt eligibile pentru această asigurare. În funcție de tipul construcției, se poate determina și tipul de poliță pe care dorim să o achiziționăm. În acest sens, locuințele pot fi împărțite în două subcategorii:

  • Locuința de tip A: este construcția care are o structură de rezistență realizată din beton armat, metal sau lemn și are pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din alte materiale care au suferit tratament termic sau chimic. Suma asigurată pentru această categorie este de 20.000 de euro.

  • Locuința de tip B: este construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale care nu au suferit tratament termic sau chimic. Suma asigurată pentru această categorie este de 10.000 de euro.

Ce este asigurarea facultativa a locuintei

Dacă lista de imobile care nu sunt eligibile pentru încheierea unei polițe PAD este clară, atunci este la fel de clar și cu privire la imobilele care pot fi acoperite de o astfel de poliță. În funcție de tipul clădirii, se poate determina și tipul de asigurare pe care se dorește să o semneze. Există două subcategorii de locuințe:

  • Locuințe de tip A: construcții cu o structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau alte materiale rezultate în urma aplicării unui tratament termic sau chimic. Suma asigurată pentru aceste locuințe este de 20.000 de euro.
  • Locuințe de tip B: construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Suma asigurată pentru aceste locuințe este de 10.000 de euro.

Asigurarea facultativă este condiționată de încheierea prealabilă a unei polițe obligatorii pentru locuință și acoperă riscurile care nu sunt incluse în asigurarea PAD. Aceste riscuri includ incendii, trăsnete, explozii, căderea aparatelor de zbor, undele de șoc provocate de avioane, precum și dezastre naturale, cum ar fi furtunile, uraganele, vijeliile, tornadele, ploile torențiale, ploile înghețate, căderile de grindină, avalanșele de zăpadă, daunele provocate de greutatea zăpezii și gheții, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații.

Potrivit legilor în vigoare, nu pot fi asigurate locuințele din clădiri abandonate, imobile neutilizate pe toată perioada de asigurare sau din construcții distruse sau degradate. Excepțiile includ construcțiile subterane, imobilele care necesită reparații majore ale elementelor de rezistență, precum și construcțiile ușoare, ridicate în afara perimetrului construibil al localităților și folosite temporar. De asemenea, clădirile fără elemente de tâmplărie sau de feronerie, cum ar fi ușile, ferestrele sau încuietorile, nu sunt eligibile pentru asigurare.

La fel ca și în cazul poliței PAD, asigurarea facultativă a locuinței nu poate fi încheiată pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. În plus față de acestea, se pot adăuga clauze opționale la o poliță de asigurare facultativă, cum ar fi asigurarea centralelor termice

Asigurare Locuinta

Intrebari frecvente despre politele de asigurare a locuintelor, pad si facultativa

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale este obligatorie si acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Da, site-ul general-asigjdg.ro ofera un comparator de asigurari de locuinte online de unde puteti achizitiona asigurarea de locuinta pad si/sau facultativa in aproximativ 3-4 minute

Pad-ul acopera constructiile cu destinatie de locuinta situate pe teritoriul romaniei, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban si care sunt inregistrate in evidentele organelor fiscale.
Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate in raport de expertiza tehnica in clasa 1 de risc nu se asigura pentru niciunul din riscurile prevazute de lege.

Contractele de asigurare RCA se pot incheia pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in Romania, pe o perioada multiplu de o luna, perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni. Data de start valabilitate a unei polite nu poate sa fie mai mare de 30 de zile de la data emiterii contractului de asigurare.

Riscurile acoperite sunt diverse si complexe, principalele fiind dezastrele naturale (cutremur, inundatii, alunecari de teren), fenomenele atmosferice (furtuna, vijelie, grindina), pagubele produse accidental imobilului (incendiu, traznet, explozie), precum si alte riscuri optionale oferite de catre companiile de asigurare din romania.

Locuinta tip a constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte material rezultat in urma unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurata este 20.000 eur.
Locuinta tip b constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurata este 10.000 eur.

Societatile de asigurari

Lucram cu cele mai bune companii de asigurari de pe piata, astfel incat sa puteti obtine o gama larga de polite si sa decideti care se potriveste cel mai bine cerintelor dumneavoastra. In plus, datorita spiritului inovator al general aasigurari jdg, aveti o solutie de asigurare unica in romania.

Daca mai ai intrebari despre polita RCA ieftina

Apasa butonul de mai jos si trimite-ne un mesaj, iti raspundem in maxim 30 min